Carola, eerste kind

“Vanwege mijn psychische kwetsbaarheid zijn we al vroeg in de zwangerschap op zoek gegaan naar extra begeleiding rondom de bevalling. Van een medestudent hoorde ik toen over het fenomeen ‘doula’. Zelfs zonder met mijn man te overleggen heb ik toen Wilma meteen telefonisch benaderd.Het gaf mij heel veel rust om te weten dat zij als doula continu aanwezig zou zijn tijdens de bevalling. Ze stimuleerde ons om na te denken over het geboorteplan, en daardoor heb ik me echt goed voorbereid gevoeld. Wilma kwam nooit “te dichtbij”, ze tastte heel goed af waar ik behoefte aan had. Ondanks diverse complicaties heb ik positieve herinneringen overgehouden aan de bevalling. Vooral in het ziekenhuis( we waren eerst gewoon thuis) was Wilma mijn rots in de branding. Verpleging wisselde, kwam en ging haastig, ik heb vele gezichten gezien, maar de rustige doula was altijd daar. Soms dichtbij, soms op een afstandje, net wat ze aanvoelde dat nodig was. Het geboorteverslag was ook erg waardevol. Het is fijn om na te kunnen lezen hoe het eigenlijk allemaal is verlopen, omdat ik op het moment zelf weinig besef van tijd had.”

 

Gila, tweede kind

“Ik had eigenlijk nog nooit van een doula gehoord maar omdat ik als alleenstaande moeder zwanger was, adviseerde een vriendin mij om Wilma in te schakelen. Het is moeilijk om in te kunnen schatten wat iemand die je helemaal niet kent, voor je kan betekenen tijdens je zwangerschap en bevalling. Al snel bleek dat Wilma heel goed aanvoelde wat ik nodig had. Ze bood me een luisterend oor, luisterde geduldig naar al mijn vragen en ik heb wel duizend maal meer teruggekregen dan ik eigenlijk had verwacht. Het was zo’n ongelooflijke ervaring tijdens de bevalling, dat ik door Wilma’s aanwezigheid alles kon loslaten. Ik maakte me totaal geen zorgen meer, had echt het gevoel dat het allemaal wel goed zou komen. Ik denk dat onze gesprekken tijdens de zwangerschap ervoor hebben gezorgd dat ik er klaar voor was om te bevallen. Ik kon eerlijk alles uitspreken wat ik dacht, wat ik voelde maar ook zonder woorden wist ze wat ik nodig had. Dat vond ik heel erg fijn. Wat ik ook bijzonder vond is dat we veel hebben gelachen, zelfs tijdens de bevalling. Door humor ontstond een natuurlijke vorm van ontspanning. Het geboorteverslag dat ik heb gekregen is voor mij een prachtige weergave van alles. Het is een mooi verhaal over een heel speciale gebeurtenis, waar ik met heel veel liefde op terug kijk.”

 

Carola, tweede kind( zie boven eerste kind)

In 2017 ben ik voor de tweede keer begeleid door Wilma als doula i.v.m. mijn psychosegevoeligheid. Dat de borstvoeding bij onze oudste maar twee weken gelukt is vond ik erg jammer. In deze voorbereiding heeft Wilma daarom goed meegedacht over de borstvoeding en dat had ook resultaat. Deze keer was het ook weer prettig dat ze gegarandeerd aanwezig was, en urenlang. Terwijl een verloskundige komt, checkt en gaat tijdens de fase van de eerste weeën, bleef Wilma continu aanwezig. Ik zeg weleens grappend dat ze een ” weeënopwekkend effect” zou hebben op mij omdat ik me zo op mijn gemak voel bij haar. Ook nam Wilma onzekerheid weg omdat ze met al haar ervaring met bevallingen aan kan geven wat bij een normale bevalling hoort. We hebben goed kunnen overleggen wanneer een goed moment was om de verloskundige erbij te halen toen we nog thuis waren. En toen ik hoorde dat de bevalling toch weer medisch zou worden bleef zij gelukkig mijn ankerpunt en bleef bij de bevalling in het ziekenhuis. Ondanks de complicaties tijdens de bevalling kijk  ik met tevredenheid terug. Ik heb me tijdens het hele traject gesteund gevoeld door Wilma. Ze is heel beheerst en kalm.

 

Jasmijn, tweede kind

Doordat onze eerste bevalling niet liep zoals verwacht, kozen wij voor een doula. Wilma begreep al heel snel goed wat wij bedoelden en ze vroeg goed door, zodat ze ons echt leerde kennen. En ze vroeg niet alleen over de zwangerschap en bevalling, maar wilde ons als persoon ook goed leren kennen. Dit was een heel natuurlijk gesprek waar we heel fijn op terugkijken.
In de gesprekken merkten wij dat Wilma veel kennis heeft. Ook had ze allerlei boeken meegenomen die we konden lezen.
Door de gesprekken met Wilma zijn wij ook als partners dichter naar elkaar toe gegroeid en wisten wij beter wat we van elkaar wensten en konden verwachten. Dat alleen hielp al enorm. Langzamerhand groeide ons vertrouwen in de aanstaande geboorte en zagen we er niet meer zo tegenop.

Tijdens de bevalling heeft Wilma ons heel goed bij gestaan, zonder dat ze opdringerig was. Waar nodig heeft ze kleine aanwijzingen gegeven aan mij als bevallende vrouw, of aan mijn partner. Ook na de bevalling vond ik het heel prettig dat ze nog een tijdje aanwezig bleef, zo lang wij wilden. Ik had daardoor nog iemand om mij heen terwijl mijn partner de maxi cosi uit de auto ophaalde. Dat gaf mij een heel geruststellend gevoel.

Door de doula-begeleiding hebben wij zoveel meer rust en vertrouwen gekregen in de aanstaande geboorte, dat ik veel meer ontspannen kon blijven de weken voorafgaand aan de bevalling en natuurlijk ook tijdens de bevalling. De geboorte verliep gelukkig heel voorspoedig en daardoor kijk ik nu met een heel positief gevoel terug op te geboorte. Hoe anders dan de vorige keer!

 

Shanna, tweede kind

Door traumatische gebeurtenissen in het verleden worstelde ik al langere tijd met mezelf. Dit had zware consequenties voor mijn eerste bevalling waarbij ik zo disconnected met mezelf raakte dat ik deze beleefde als vanuit een derde persoon. Ik vond dat achteraf afschuwelijk en het heeft me veel verdriet gedaan. Toen ik in verwachting raakte van onze tweede spruit wilde ik dit niet weer beleven. Een vriendin van me raadde een Doula aan en via, via kwam ik bij Wilma terecht.

Tijdens het eerste bezoek overlaadde ik haar met zoveel informatie dat Wilma ook besefte dat het complex was. Maar ieder bezoek later kwam er meer en meer rust. Wilma, de rust zelve met haar zachte aard en karakter raakte een snaar die ik lang kwijt was. Ik leerde steeds beter bij mijn gevoel te komen en dit ook te uiten. Door de gesprekken kreeg ik vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam. Mijn bevalling begon, zoals ik wenste, spontaan en naast mijn man die mijn rots was, was Wilma mijn anker. De bevalling was gewoonweg magisch. De weeën kon ik verwelkomen en ik werkte met ze samen naar het ultieme doel, ons kindje ontspannen ter wereld brengen.

Tot op het allerlaatste lukte dit, tot onze dochter klem bleek te zitten. Dit zorgde voor een rommelig einde wat mij veel verdriet deed, weer geen kindje op de borst (bij de eerste ook complicaties). Maar weer was Wilma daar weer, als een zachte deken omhulde ze mij en nam de ergste pijn direct weg. Terwijl mijn man bij onze dochter bleef was zij er en zorgde ervoor dat ik in het hier en nu bleef. Mede daardoor heb ik alles bewust meegemaakt en kan ik het een plekje geven. Deze mooie ervaring pakt niemand mij meer af!

 

Saskia, 3ebevalling

Mijn man en ik hebben al 2 kinderen, deze bevalling zou onze 3eworden. De eerste bevalling verliep heel erg goed, onze dochter is ’s nachts geboren onder continue begeleiding door een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Een hele fijne bevalling. De tweede bevalling verliep zeer onrustig, ik kon me moeilijk ontspannen, er liepen voor mijn gevoel continu medewerkers in en uit de verloskamer en ik miste het overleg/gevoel van regie. Mede hierdoor waren er meerdere interventies nodig helaas. Op deze bevalling keek ik daarom niet zo fijn terug. Beide bevallingen ben ik vanwege medische redenen ingeleid en bij de tweede bevalling resulteerde dit in een weeënstorm. De derde bevalling wilde ik daarom bewust anders in gaan.

Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Met name het idee van continue begeleiding door een doula sprak mij erg aan en ik kwam zo op de site van Wilma terecht. Wilma heeft onder andere ervaring als kraamverpleegkundige en is een prettig, rustig persoon. Meteen tijdens ons kennismakingsgesprek kregen mijn man en ik een goed gevoel bij haar. Haar open en directe manier van communiceren maakte dat we goed in gesprek raakten, waarbij ook de nodige humor niet ontbrak. Ze vindt het erg belangrijk dat de partner ook achter het fenomeen doula staat, je bent als het ware een team samen. Dit alles maakte dat we met z’n 3-en een mooi geboorteplan hebben gemaakt.

Uiteindelijk is na een prettige derde bevalling in het ziekenhuis onze zoon geboren. Alles wat we van tevoren hadden besproken viel zo mooi op z’n plek! Mijn man kon er echt voor mij zijn, Wilma kon het ‘proces bewaken’, aangezien zij goed wist wat onze wensen waren. Ik ben heel actief betrokken bij elk besluit. Dit is ons zeer goed ‘bevallen’. Ook de verloskundige en verpleegkundige waren erg verrast over de rust die onze bevalling kenmerkte. Ik kan het iedereen aanraden om een doula in de arm te nemen, en Wilma in het bijzonder!