Carola, eerste kind

“Vanwege mijn psychische kwetsbaarheid zijn we al vroeg in de zwangerschap op zoek gegaan naar extra begeleiding rondom de bevalling. Van een medestudent hoorde ik toen over het fenomeen ‘doula’. Zelfs zonder met mijn man te overleggen heb ik toen Wilma meteen telefonisch benaderd.Het gaf mij heel veel rust om te weten dat zij als doula continu aanwezig zou zijn tijdens de bevalling. Ze stimuleerde ons om na te denken over het geboorteplan, en daardoor heb ik me echt goed voorbereid gevoeld. Wilma kwam nooit “te dichtbij”, ze tastte heel goed af waar ik behoefte aan had. Ondanks diverse complicaties heb ik positieve herinneringen overgehouden aan de bevalling. Vooral in het ziekenhuis( we waren eerst gewoon thuis) was Wilma mijn rots in de branding. Verpleging wisselde, kwam en ging haastig, ik heb vele gezichten gezien, maar de rustige doula was altijd daar. Soms dichtbij, soms op een afstandje, net wat ze aanvoelde dat nodig was. Het geboorteverslag was ook erg waardevol. Het is fijn om na te kunnen lezen hoe het eigenlijk allemaal is verlopen, omdat ik op het moment zelf weinig besef van tijd had.”

 

Gila, tweede kind

“Ik had eigenlijk nog nooit van een doula gehoord maar omdat ik als alleenstaande moeder zwanger was, adviseerde een vriendin mij om Wilma in te schakelen. Het is moeilijk om in te kunnen schatten wat iemand die je helemaal niet kent, voor je kan betekenen tijdens je zwangerschap en bevalling. Al snel bleek dat Wilma heel goed aanvoelde wat ik nodig had. Ze bood me een luisterend oor, luisterde geduldig naar al mijn vragen en ik heb wel duizend maal meer teruggekregen dan ik eigenlijk had verwacht. Het was zo’n ongelooflijke ervaring tijdens de bevalling, dat ik door Wilma’s aanwezigheid alles kon loslaten. Ik maakte me totaal geen zorgen meer, had echt het gevoel dat het allemaal wel goed zou komen. Ik denk dat onze gesprekken tijdens de zwangerschap ervoor hebben gezorgd dat ik er klaar voor was om te bevallen. Ik kon eerlijk alles uitspreken wat ik dacht, wat ik voelde maar ook zonder woorden wist ze wat ik nodig had. Dat vond ik heel erg fijn. Wat ik ook bijzonder vond is dat we veel hebben gelachen, zelfs tijdens de bevalling. Door humor ontstond een natuurlijke vorm van ontspanning. Het geboorteverslag dat ik heb gekregen is voor mij een prachtige weergave van alles. Het is een mooi verhaal over een heel speciale gebeurtenis, waar ik met heel veel liefde op terug kijk.”

 

Carola, tweede kind( zie boven eerste kind)

In 2017 ben ik voor de tweede keer begeleid door Wilma als doula i.v.m. mijn psychosegevoeligheid. Dat de borstvoeding bij onze oudste maar twee weken gelukt is vond ik erg jammer. In deze voorbereiding heeft Wilma daarom goed meegedacht over de borstvoeding en dat had ook resultaat. Deze keer was het ook weer prettig dat ze gegarandeerd aanwezig was, en urenlang. Terwijl een verloskundige komt, checkt en gaat tijdens de fase van de eerste weeën, bleef Wilma continu aanwezig. Ik zeg weleens grappend dat ze een ” weeënopwekkend effect” zou hebben op mij omdat ik me zo op mijn gemak voel bij haar. Ook nam Wilma onzekerheid weg omdat ze met al haar ervaring met bevallingen aan kan geven wat bij een normale bevalling hoort. We hebben goed kunnen overleggen wanneer een goed moment was om de verloskundige erbij te halen toen we nog thuis waren. En toen ik hoorde dat de bevalling toch weer medisch zou worden bleef zij gelukkig mijn ankerpunt en bleef bij de bevalling in het ziekenhuis. Ondanks de complicaties tijdens de bevalling kijk  ik met tevredenheid terug. Ik heb me tijdens het hele traject gesteund gevoeld door Wilma. Ze is heel beheerst en kalm.

 

Jasmijn, tweede kind

Doordat onze eerste bevalling niet liep zoals verwacht, kozen wij voor een doula. Wilma begreep al heel snel goed wat wij bedoelden en ze vroeg goed door, zodat ze ons echt leerde kennen. En ze vroeg niet alleen over de zwangerschap en bevalling, maar wilde ons als persoon ook goed leren kennen. Dit was een heel natuurlijk gesprek waar we heel fijn op terugkijken.
In de gesprekken merkten wij dat Wilma veel kennis heeft. Ook had ze allerlei boeken meegenomen die we konden lezen.
Door de gesprekken met Wilma zijn wij ook als partners dichter naar elkaar toe gegroeid en wisten wij beter wat we van elkaar wensten en konden verwachten. Dat alleen hielp al enorm. Langzamerhand groeide ons vertrouwen in de aanstaande geboorte en zagen we er niet meer zo tegenop.

Tijdens de bevalling heeft Wilma ons heel goed bij gestaan, zonder dat ze opdringerig was. Waar nodig heeft ze kleine aanwijzingen gegeven aan mij als bevallende vrouw, of aan mijn partner. Ook na de bevalling vond ik het heel prettig dat ze nog een tijdje aanwezig bleef, zo lang wij wilden. Ik had daardoor nog iemand om mij heen terwijl mijn partner de maxi cosi uit de auto ophaalde. Dat gaf mij een heel geruststellend gevoel.

Door de doula-begeleiding hebben wij zoveel meer rust en vertrouwen gekregen in de aanstaande geboorte, dat ik veel meer ontspannen kon blijven de weken voorafgaand aan de bevalling en natuurlijk ook tijdens de bevalling. De geboorte verliep gelukkig heel voorspoedig en daardoor kijk ik nu met een heel positief gevoel terug op te geboorte. Hoe anders dan de vorige keer!

 

Shanna, tweede kind

Door traumatische gebeurtenissen in het verleden worstelde ik al langere tijd met mezelf. Dit had zware consequenties voor mijn eerste bevalling waarbij ik zo disconnected met mezelf raakte dat ik deze beleefde als vanuit een derde persoon. Ik vond dat achteraf afschuwelijk en het heeft me veel verdriet gedaan. Toen ik in verwachting raakte van onze tweede spruit wilde ik dit niet weer beleven. Een vriendin van me raadde een Doula aan en via, via kwam ik bij Wilma terecht.

Tijdens het eerste bezoek overlaadde ik haar met zoveel informatie dat Wilma ook besefte dat het complex was. Maar ieder bezoek later kwam er meer en meer rust. Wilma, de rust zelve met haar zachte aard en karakter raakte een snaar die ik lang kwijt was. Ik leerde steeds beter bij mijn gevoel te komen en dit ook te uiten. Door de gesprekken kreeg ik vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam. Mijn bevalling begon, zoals ik wenste, spontaan en naast mijn man die mijn rots was, was Wilma mijn anker. De bevalling was gewoonweg magisch. De weeën kon ik verwelkomen en ik werkte met ze samen naar het ultieme doel, ons kindje ontspannen ter wereld brengen.

Tot op het allerlaatste lukte dit, tot onze dochter klem bleek te zitten. Dit zorgde voor een rommelig einde wat mij veel verdriet deed, weer geen kindje op de borst (bij de eerste ook complicaties). Maar weer was Wilma daar weer, als een zachte deken omhulde ze mij en nam de ergste pijn direct weg. Terwijl mijn man bij onze dochter bleef was zij er en zorgde ervoor dat ik in het hier en nu bleef. Mede daardoor heb ik alles bewust meegemaakt en kan ik het een plekje geven. Deze mooie ervaring pakt niemand mij meer af!

 

Saskia, derde kind

Mijn man en ik hebben al 2 kinderen, deze bevalling zou onze 3eworden. De eerste bevalling verliep heel erg goed, onze dochter is ’s nachts geboren onder continue begeleiding door een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Een hele fijne bevalling. De tweede bevalling verliep zeer onrustig, ik kon me moeilijk ontspannen, er liepen voor mijn gevoel continu medewerkers in en uit de verloskamer en ik miste het overleg/gevoel van regie. Mede hierdoor waren er meerdere interventies nodig helaas. Op deze bevalling keek ik daarom niet zo fijn terug. Beide bevallingen ben ik vanwege medische redenen ingeleid en bij de tweede bevalling resulteerde dit in een weeënstorm. De derde bevalling wilde ik daarom bewust anders in gaan.

Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Met name het idee van continue begeleiding door een doula sprak mij erg aan en ik kwam zo op de site van Wilma terecht. Wilma heeft onder andere ervaring als kraamverpleegkundige en is een prettig, rustig persoon. Meteen tijdens ons kennismakingsgesprek kregen mijn man en ik een goed gevoel bij haar. Haar open en directe manier van communiceren maakte dat we goed in gesprek raakten, waarbij ook de nodige humor niet ontbrak. Ze vindt het erg belangrijk dat de partner ook achter het fenomeen doula staat, je bent als het ware een team samen. Dit alles maakte dat we met z’n 3-en een mooi geboorteplan hebben gemaakt.

Uiteindelijk is na een prettige derde bevalling in het ziekenhuis onze zoon geboren. Alles wat we van tevoren hadden besproken viel zo mooi op z’n plek! Mijn man kon er echt voor mij zijn, Wilma kon het ‘proces bewaken’, aangezien zij goed wist wat onze wensen waren. Ik ben heel actief betrokken bij elk besluit. Dit is ons zeer goed ‘bevallen’. Ook de verloskundige en verpleegkundige waren erg verrast over de rust die onze bevalling kenmerkte. Ik kan het iedereen aanraden om een doula in de arm te nemen, en Wilma in het bijzonder!

 

Fabiola, eerste kind

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, had ik al heel snel aan Wilma gevraagd of ze me wilde begeleiden. Wilma wilde dat wel maar adviseerde eerst aan mijn man te vragen of hij dat ook wilde. Helaas vond hij het “zweverig gedoe” en heb ik Wilma afgezegd.

Waarom ik het zelf graag wilde was voor mij wel duidelijk, ik wilde graag een persoon waar ik op terug kon vallen, “mijn focus punt” tijdens de bevalling. Een Doula blijft bij je, en de kraamverpleegkundige niet altijd. Dit uitgesproken naar mijn man en hij snapte dat eigenlijk wel. Voor hem onbekend terrein, de bevalling gaf hem ook de voordelen van een Doula erbij te hebben. Voor mijn man ook fijn om op een vertrouwd iemand terug te kunnen vallen en als hij even naar buiten wilde of naar toilet etc, dat er dan altijd iemand bij mij was. Dus vroeg ik Wilma nogmaals om ons te begeleiden bij de partus.Na de kennismaking met haar was mijn man ook overtuigd. Ik vond het heel fijn de gesprekken met elkaar, we kregen toch een klein beetje beeld en ideeën hoe het zal kunnen beginnen en verlopen. Wilma kwam toen we haar gebeld hadden, ze was er zo gelukkig, ik was al een aardig tijdje bezig met weeën opvangen en wegpuffen.Verloskundige was er toen ook: Het was nog niet zover maar door de geruststellende woorden van Wilma dat het al aardig goed op weg was, was dat fijn. Wilma is niet meer van mijn zijde afgeweken. Haar steun, geduld en lieve woorden deden me goed. Het gaf mij echt het gevoel van vertrouwen dat me dit zo samen ging lukken. Mijn man werd er ook bij betrokken, en als ik even de focus kwijt was, was hij daar om mij te steunen met lieve krachtige woorden. Wilma liet hier ruimte voor, wat heel prettig was zo. Beide of één van beide was altijd bij me. Op de verloskamer was er een ontspannen sfeer, met veel liefde ,steun ,begrip ,vertrouwen en meeste belangrijke de heerlijke gezellige humor. Oh oh, wat hebben we zelfs kunnen lachen. Na een hele lange dag werd onze prachtige zoon geboren. Wat kun je dan verliefd zijn. Mijn man en ik hebben de begeleiding als zeer prettig ervaren. Mijn man zei nog tegen mij: Tja, ik weet niet of ik het gered had zonder Wilma. Nou ja, hij was er wel uitgekomen maar jeetje, wat een ervaring die bevalling. Groot respect voor jou schat, zei hij tegen mij. Prachtige foto’s mogen ontvangen, van net na de geboorte van ons kersverse gezin.Wilma: Onze dankbaarheid is moeilijk in woorden uit te drukken, je moet dit ervaren.Bedankt voor je steun, je liefde, je vertrouwen ,je humor en voor alles wat je voor ons gedaan en betekend hebt. Diepe buiging maken wij, je bent een heel lief en zorgzaam persoon en wat is Doula zijn toch een mooi beroep.

 

Nienke, eerste kind

Ik heb als alleenstaande vrouw bewust gekozen voor een zwangerschap. Toen ik jaren geleden hierover dingen opzocht op internet, stuitte ik ook op het woord doula en wat het precies inhoudt. Ik besloot dat ik tegen de tijd dat ik zwanger zou zijn graag begeleid zou willen worden door een doula, vooral omdat een doula continu bij je is tijdens de bevalling waar verloskundigen en verpleegkundigen dat niet kunnen zijn. En zo geschiedde. Ik kwam op de website van Wilma terecht en ik voelde me meteen goed bij het lezen van het stukje dat ze over zichzelf schrijft. Bij de eerste kennismaking was dit net zo. Ze komt niet anders over op internet dan in real life. Toen ze me vroeg of ik na een paar dagen bedenktijd wilde laten weten of ik het zag zitten met haar, zei ik dan ook meteen dat ik niet hoefde na te denken. Ik wilde door haar begeleid worden. Wilma is een rustige vrouw en niet op de voorgrond aanwezig. Dat vond ik erg fijn. Ook de gedachte dat ze continu bij me zou zijn tijdens de bevalling maakte me rustig. Tijdens de gesprekken voorafgaand aan de bevalling bereidde ze me voor op de bevalling. Wat ik kon verwachten en wat voor mogelijkheden er zijn. Hierbij nam ze materiaal mee ter verduidelijking. Ook leerde ze me ademhalingsoefeningen. Ze nam zelfs boeken mee die ze op mij van toepassing vond. Hieruit maakte ik op dat ze naar me luisterde en keek naar waar mijn behoeften lagen. Ik voelde me vlak voor de bevalling en tijdens ons laatste gesprek dan ook goed voorbereid. Tijdens de bevalling zelf was ze bij me vanaf het moment dat ik op de geboortekamer was. Mijn moeder was er onverwacht toch bij op mijn verzoek. Wilma pakte dit goed op en samen hebben ze mij erdoorheen gesleept. Ik kan me weinig meer herinneren van de bevalling. Ik lag veel met mijn ogen dicht, maar hoorde Wilma’s rustige stem op de momenten wanneer ik het nodig had, vooral om me te helpen met ademen. Omdat ik me zo weinig kan herinneren en niet meer precies weet wat er op welk tijdstip gebeurd is, is het geboorteverslag met foto’s die ze gemaakt heeft heel waardevol voor mij! Tijdens de kraamweek kwam ze bij me en 6 weken na de bevalling hebben we nog een evaluatie gehad. Ik ben blij dat Wilma mij begeleid heeft, zowel voor, tijdens en na de bevalling! Ik had al wel verwacht dat dit een goede keuze zou zijn voor mij, dit is achteraf gelukkig ook gebleken!

 

Romy, tweede kind      Mini zwangerschapscursus aan huis

Ik heb de cursus van 3 x blokken van 2 uur als prettig  en nuttig ervaren. Voor mij zeker belangrijk geweest, zodat ik met zelfvertrouwen en zonder angst richting bevalling kon.
Mijn eerste zwangerschap en bevalling is heel goed gegaan. Alleen na 2 miskramen heb ik spanning opgebouwd richting de hele zwangerschap en de bevalling. Ik was bang dat de zwangerschap mis zou gaan, bang dat de bevalling mis zou gaan. Door het ventileren, de handvatten die Wilma mij gaf en de kennis van de bevalling heeft dit veel spanning weggenomen.
Wat ik ook erg prettig vond van Wilma, is haar hoge mate van betrokkenheid in o.a. de appjes tussendoor. Ook als ik een vraag had, kreeg ik een uitgebreid antwoord en als zij het antwoord niet wist dan zocht ze dit tot de bodem uit.
Mijn vriend is ook bij 1 gesprek/uitleg aanwezig geweest. In de eerste instantie stond hij er sceptisch tegenover maar na deze mini cursus gaf hij aan dat hij het heel nuttig vond. Hij wist nu wat hij kon verwachten en hoe hij kon handelen en wat zijn rol is, ook omdat dit nu besproken werd. De verwachtingen werden uitgesproken. Kortom: Nuttig en ik zou bijna zeggen voor iedere zwangere inclusief partner noodzakelijk om met een lekker gevoel de bevalling in te gaan.