Evita, Jesper en Willem

Mini zwangerschapscursus aan huis

Tijdens de zwangerschap hebben wij ons laten begeleiden door Wilma. Wilma is een vriendelijke en kundige vrouw die meegaand is en goede adviezen geeft en ons heeft voorzien van veel informatie die wij goed hebben kunnen gebruiken ter voorbereiding op o.a. de bevalling, voor zowel mijzelf als mijn partner. Zelf vond ik het een erg spannende periode omdat mijn zwangerschap niet altijd even lekker liep en ik erg op zag tegen de bevalling. Uiteindelijk ben ik eerder bevallen dan verwacht maar door de ontspanningsoefeningen hebben wij ons goed door de bevalling heen weten te slaan. Ik raad het iedereen aan omdat het voor ons een absolute meerwaarde had. 

Esmée, Kai én inmiddels onze zoon Qilan

Mini zwangerschapscursus aan huis

Met veel plezier hebben we bij Wilma een cursus gevolgd. Door de corona lockdown hebben we gekozen voor een 1:1 sessie bij ons thuis. Wilma is een echte vakvrouw met veel praktijkervaring die je op een prettige / praktische manier voorbereidt op wat je kan verwachten. Wij bevelen Wilma dan ook van harte aan (zeker aan ouders die hun eerste kind verwachten!).

Michelle en Kim

Mini zwangerschapscursus aan huis

“Een bevalling is niet maakbaar en valt niet te plannen. Dat was een veelgehoorde reactie zodra ik met familie en vrienden deelde dat wij deelnamen aan de zwangerschapscursus van Wilma. Tot op zekere hoogte ben ik het daarmee eens. Ik had niet de illusie dat ik mijn bevalling kon plannen en dat is ook zeker niet wat ik wilde, maar ik geloofde er wel in dat meer kennis over het geboorteproces en nadenken over onze geboortewensen ons, maar ook zorgverleners, zouden helpen tijdens de bevalling. En nu onze zoon geboren is, kan ik dat alleen maar beamen. Ik heb de weeën over me heen kunnen laten komen, mogen ervaren hoe mijn lichaam reageerde op verschillende houdingen en ademhalingen en kon met de weeën meebewegen tijdens iedere fase van de bevalling. De zwangerschapscursus van Wilma heeft gezorgd voor meer kennis over het geboorteproces, waardoor ik tijdens de bevalling volledig heb kunnen vertrouwen op mijn lichaam en de baby. Ook de praktische tips voor o.a. het toepassen van verschillende ademhalingen hebben me erg geholpen. De cursus heeft kortom een waardevolle bijdrage geleverd aan een zeer positieve bevalervaring van ons eerste kindje. Nee, een geboorte loopt niet altijd zoals gewenst, maar in de situatie waarin wensen wel mogen uitkomen, hebben wij ervaren hoe fijn het is om van te voren over onze wensen te hebben nagedacht en gecommuniceerd. Dankzij een voorspoedig verloop van de bevalling hebben wij thuis een mooie setting kunnen creëren voor de geboorte van ons eerste kindje. Daar ben ik alle betrokkenen, waaronder Wilma, dankbaar voor!”

Anna en Florian

Volledig Traject
Ik ontmoette Wilma een paar jaar geleden per toeval via een wederzijdse vriend. Wilma had me kort verteld over haar werk als doula, wat ik erg interessant vond, want ik had nog nooit van een doula gehoord. Op dat moment dacht ik bij mezelf dat als ik ooit een tweede kind zou krijgen, ik contact zou opnemen met Wilma. En dat deed ik in het voorjaar van 2021, toen ik zwanger was van mijn tweede dochter. De geboorte van mijn eerste dochter een paar jaar geleden verliep helaas heel anders en gecompliceerder dan verwacht, zodat het eindigde in een keizersnede. Ik was toen behoorlijk getraumatiseerd en had nog lange tijd ongelooflijke angst, gebrek aan zelfvertrouwen en twijfels over een volgende bevalling. Wilma nam die angst en twijfel weg. Ze slaagde erin mijn zelfvertrouwen te herstellen en te geloven in mezelf en mijn lichaam. Tijdens de zwangerschap kwam ze een paar keer bij ons thuis en nam verschillende geboorteprocessen met mij en mijn man door, deed ademhalingsoefeningen met ons, gaf ons tips en leerde ons van tevoren veel over het proces van een bevalling. Ze had altijd haar kalme, ontspannen manier, die zo ongelooflijk aangenaam is. Ik mocht haar alles vragen, op elk moment, er waren geen taboes. Wilma gaf me het vertrouwen in mijn lichaam terug, zodat ik vol vertrouwen en kalm de bevalling in kon gaan. Want de gedachte dat Wilma de hele tijd bij me zou zijn tijdens de bevalling, wat er ook gebeurde en hoe lang het ook duurde, kalmeerde me ook heel erg. Gelukkig verliep, met Wilma’s hulp, de geboorte van mijn tweede dochter vlot en zonder complicaties. Het was een ongelooflijk mooie, zelfbepaalde en kalme bevalling – voor mij was het een absolute droombevalling. Ik heb mijn dochter op natuurlijke wijze in het water kunnen baren, zonder pijnstillers. Wilma was heel behulpzaam tijdens de bevalling, gaf me altijd een goed, rustig gesprek en kwam tegemoet aan mijn wensen. Ze wist al die tijd wat belangrijk voor me was tijdens de bevalling en deed er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn wensen werden gerespecteerd – zelfs door het ziekenhuispersoneel. Ze werkte hard om mijn wens van een waterbevalling uit te laten komen.  En daar ben ik haar uit de grond van mijn hart dankbaar voor, want na de bevalling voelde ik me trotser en zelfverzekerder dan ooit tevoren in mijn leven. Na de geboorte kwam Wilma ook nog een paar keer op bezoek om te kijken hoe het met mij en de baby ging. Ze gaf ons ook een prachtig, liefdevol geschreven en zeer gedetailleerd geboorteverslag met prachtige foto’s. Ik lees nog steeds graag het geboorteverslag van tijd tot tijd en denk met plezier terug aan de geboorte. Het verslag is echt een mooie herinnering! 

Wilma, we zijn je zo ongelooflijk dankbaar voor je hulp, steun, lieve woorden, humor, ontspannen manier van doen en alles wat je voor ons gedaan hebt! We zijn erg blij dat je ons op deze reis vergezeld hebt.

Kiran

Gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg 

Mijn naam is Kiran Hulst Nazir. Vorig jaar was ik zwanger van mijn eerste baby en ik was nerveus over de bevalling en de effecten na de bevalling, maar Wilma vertelde ons alles zo mooi in detail. Ze is een zeer professionele, vriendelijke en behulpzame persoon en ik heb dus een heel goede ervaring met Wilma. Ga zo door en heel veel succes.

Shanna en haar derde kindje

Volledig traject

Na een fantastisch begeleiding bij onze tweede twijfelden we geen seconde dat we Wilma ook bij onze derde naast ons bed wilde hebben. Het was geen gemakkelijke zwangerschap met veel twijfels en keuzes die gemaakt moesten worden. Wilma ging het gesprek met ons aan en gaf ons het vertrouwen om beslissingen te maken. Toen ze ons niet kon bijstaan tijdens de bevalling (vanwege een geplande keizersnede) heeft ze die tijd ruimschoots ingehaald na de bevalling door op huisbezoek te komen en aan te bieden waar op dat moment behoefte aan was. Ze maakt heerlijke Ovenschotel. Wederom was haar begeleiding als een warm bad en is ze van onschatbare waarde geweest voor ons.

Maartje en Wouter

Intake en Gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg

Wilma is bij ons 2 x geweest om met ons de kraamtijd te bespreken en ons voor te bereiden op de bevalling. Ze legde alles goed uit. Hierdoor stonden we op het moment van bevalling niet voor verrassingen. Ze had met ons doorgelopen wat we nodig hadden en ook het puffen en de weeën opvangen ging vanzelf ook zonder pufcursus, dankzij de hulp van Wilma. Het was gezellig en met heldere taal en ondersteuning met plaatjes en metaforen om de bevallingsstadia in kaart te brengen.

Familie Wulff

Intake en gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg

Wij hebben via Maartje Kraamzorg een gesprek aangevraagd bij Wilma. Met de komst van ons eerste kindje is natuurlijk alles nieuw, en wij wouden zo goed mogelijk voorbereid de bevalling in gaan. Ongeveer rond de 32 weken zwangerschap kwam Wilma bij ons thuis op bezoek, dat was natuurlijk al super! Het gesprek was tot in de details uitgewerkt. We kregen veel info maar ook heel veel praktische tips. Hoe verloopt de bevalling, wat kan je partner voor je betekenen en de ademhaling technieken om wat te ontspannen tijdens de weeën/bevalling. Bij Wilma konden we terecht voor al onze vragen. Dit gesprek hebben wij als super fijn ervaren. We zouden iedereen dit aanraden!

Celine en Joren

Gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg

Wij hebben het gesprek als erg prettig ervaren. Heel rustig en duidelijk uitgelegd. Waar wij zeker iets aan hebben gehad om rustiger en beter voorbereid de bevalling in te gaan en het echt samen te doen. 
Dankjewel Wilma voor het prettige gesprek en het contact! 
Vriendelijke groetjes Celine en Joren

Geertje, alleenstaande moeder

Gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg

Eind december ben ik bevallen van een heerlijke zoon. In november heb ik een gesprek gehad met Wilma om me voor te bereiden op de bevalling. Ik vond het gesprek heel fijn! Je kan natuurlijk zelf op zoek naar informatie op internet, maar ik zag door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie over zwangerschap, bevallen en ouderschap dat het gewoon overweldigend is. Wilma legt rustig uit welke verschillende fases een bevalling heeft, wat je kan doen, welke keuzes je hebt. Door dit gesprek kon ik heel ontspannen de laatste fase van de zwangerschap in. Wilma neemt echt de tijd en er is veel ruimte voor vragen. Het is duidelijk dat Wilma veel ervaring heeft en weet waar ze het over heeft. Toen de bevalling inzette herkende ik het gelijk en kon ik de tips en ademhalingstechnieken gelijk inzetten. Helaas mondde mijn bevalling uit in een spoedkeizersnede, maar ook die mogelijkheid is tijdens het gesprek belicht. Hierdoor wist ik al een beetje over wat me te wachten stond. Wat mij heel erg geholpen heeft is dat ik dankzij de uitleg van Wilma een volledig geboorteplan had, inclusief scenario rondom een (spoed)keizersnede én dat ik wist dat je je alles mag laten uitleggen. Dus ik durfde gewoon alles te vragen en liet me goed bijpraten over welke keuzemogelijkheden ik had of waarom een bepaalde beslissing genomen werd. Hierdoor kijk ik heel positief terug op de bevalling ondanks dat het een spoedkeizersnede was. Groet, Geertje.

Desny en Anouk

Gesprek over de bevalling Maartje Kraamzorg.
De periode voor de uitgerekende datum hebben wij een gesprek aan huis gehad met Wilma. Zij heeft ons met woord en beeld uitgelegd wat we kunnen verwachten met de naderende bevalling. Ze legt alles op een rustige en kundige manier uit, en heeft ook oor voor je persoonlijke situatie. Het schema van het tijdspad heeft ons houvast gegeven, en naderhand kun je de bevalling hierdoor goed een plekje geven. Ook heb ik veel baat gehad bij de ademhalingsoefeningen tijdens de weeën. Het voelde erg prettig om deze voorbereiding te hebben gehad! We zouden haar bij iedereen aanraden (hebben we inmiddels ook al een aantal keer gedaan). Nogmaals bedankt! Vriendelijke groet Desny en Anouk Olthof 

Eerdere verhalen

Carola, eerste kind

“Vanwege mijn psychische kwetsbaarheid zijn we al vroeg in de zwangerschap op zoek gegaan naar extra begeleiding rondom de bevalling. Van een medestudent hoorde ik toen over het fenomeen ‘doula’. Zelfs zonder met mijn man te overleggen heb ik toen Wilma meteen telefonisch benaderd.Het gaf mij heel veel rust om te weten dat zij als doula continu aanwezig zou zijn tijdens de bevalling. Ze stimuleerde ons om na te denken over het geboorteplan, en daardoor heb ik me echt goed voorbereid gevoeld. Wilma kwam nooit “te dichtbij”, ze tastte heel goed af waar ik behoefte aan had. Ondanks diverse complicaties heb ik positieve herinneringen overgehouden aan de bevalling. Vooral in het ziekenhuis( we waren eerst gewoon thuis) was Wilma mijn rots in de branding. Verpleging wisselde, kwam en ging haastig, ik heb vele gezichten gezien, maar de rustige doula was altijd daar. Soms dichtbij, soms op een afstandje, net wat ze aanvoelde dat nodig was. Het geboorteverslag was ook erg waardevol. Het is fijn om na te kunnen lezen hoe het eigenlijk allemaal is verlopen, omdat ik op het moment zelf weinig besef van tijd had.”

Gila, tweede kind

“Ik had eigenlijk nog nooit van een doula gehoord maar omdat ik als alleenstaande moeder zwanger was, adviseerde een vriendin mij om Wilma in te schakelen. Het is moeilijk om in te kunnen schatten wat iemand die je helemaal niet kent, voor je kan betekenen tijdens je zwangerschap en bevalling. Al snel bleek dat Wilma heel goed aanvoelde wat ik nodig had. Ze bood me een luisterend oor, luisterde geduldig naar al mijn vragen en ik heb wel duizend maal meer teruggekregen dan ik eigenlijk had verwacht. Het was zo’n ongelooflijke ervaring tijdens de bevalling, dat ik door Wilma’s aanwezigheid alles kon loslaten. Ik maakte me totaal geen zorgen meer, had echt het gevoel dat het allemaal wel goed zou komen. Ik denk dat onze gesprekken tijdens de zwangerschap ervoor hebben gezorgd dat ik er klaar voor was om te bevallen. Ik kon eerlijk alles uitspreken wat ik dacht, wat ik voelde maar ook zonder woorden wist ze wat ik nodig had. Dat vond ik heel erg fijn. Wat ik ook bijzonder vond is dat we veel hebben gelachen, zelfs tijdens de bevalling. Door humor ontstond een natuurlijke vorm van ontspanning. Het geboorteverslag dat ik heb gekregen is voor mij een prachtige weergave van alles. Het is een mooi verhaal over een heel speciale gebeurtenis, waar ik met heel veel liefde op terug kijk.”

Carola, tweede kind( zie boven eerste kind)

In 2017 ben ik voor de tweede keer begeleid door Wilma als doula i.v.m. mijn psychosegevoeligheid. Dat de borstvoeding bij onze oudste maar twee weken gelukt is vond ik erg jammer. In deze voorbereiding heeft Wilma daarom goed meegedacht over de borstvoeding en dat had ook resultaat. Deze keer was het ook weer prettig dat ze gegarandeerd aanwezig was, en urenlang. Terwijl een verloskundige komt, checkt en gaat tijdens de fase van de eerste weeën, bleef Wilma continu aanwezig. Ik zeg weleens grappend dat ze een ” weeënopwekkend effect” zou hebben op mij omdat ik me zo op mijn gemak voel bij haar. Ook nam Wilma onzekerheid weg omdat ze met al haar ervaring met bevallingen aan kan geven wat bij een normale bevalling hoort. We hebben goed kunnen overleggen wanneer een goed moment was om de verloskundige erbij te halen toen we nog thuis waren. En toen ik hoorde dat de bevalling toch weer medisch zou worden bleef zij gelukkig mijn ankerpunt en bleef bij de bevalling in het ziekenhuis. Ondanks de complicaties tijdens de bevalling kijk  ik met tevredenheid terug. Ik heb me tijdens het hele traject gesteund gevoeld door Wilma. Ze is heel beheerst en kalm.

Jasmijn, tweede kind

Doordat onze eerste bevalling niet liep zoals verwacht, kozen wij voor een doula. Wilma begreep al heel snel goed wat wij bedoelden en ze vroeg goed door, zodat ze ons echt leerde kennen. En ze vroeg niet alleen over de zwangerschap en bevalling, maar wilde ons als persoon ook goed leren kennen. Dit was een heel natuurlijk gesprek waar we heel fijn op terugkijken.
In de gesprekken merkten wij dat Wilma veel kennis heeft. Ook had ze allerlei boeken meegenomen die we konden lezen.
Door de gesprekken met Wilma zijn wij ook als partners dichter naar elkaar toe gegroeid en wisten wij beter wat we van elkaar wensten en konden verwachten. Dat alleen hielp al enorm. Langzamerhand groeide ons vertrouwen in de aanstaande geboorte en zagen we er niet meer zo tegenop.

Tijdens de bevalling heeft Wilma ons heel goed bij gestaan, zonder dat ze opdringerig was. Waar nodig heeft ze kleine aanwijzingen gegeven aan mij als bevallende vrouw, of aan mijn partner. Ook na de bevalling vond ik het heel prettig dat ze nog een tijdje aanwezig bleef, zo lang wij wilden. Ik had daardoor nog iemand om mij heen terwijl mijn partner de maxi cosi uit de auto ophaalde. Dat gaf mij een heel geruststellend gevoel.

Door de doula-begeleiding hebben wij zoveel meer rust en vertrouwen gekregen in de aanstaande geboorte, dat ik veel meer ontspannen kon blijven de weken voorafgaand aan de bevalling en natuurlijk ook tijdens de bevalling. De geboorte verliep gelukkig heel voorspoedig en daardoor kijk ik nu met een heel positief gevoel terug op te geboorte. Hoe anders dan de vorige keer!

Shanna, tweede kind

Door traumatische gebeurtenissen in het verleden worstelde ik al langere tijd met mezelf. Dit had zware consequenties voor mijn eerste bevalling waarbij ik zo disconnected met mezelf raakte dat ik deze beleefde als vanuit een derde persoon. Ik vond dat achteraf afschuwelijk en het heeft me veel verdriet gedaan. Toen ik in verwachting raakte van onze tweede spruit wilde ik dit niet weer beleven. Een vriendin van me raadde een Doula aan en via, via kwam ik bij Wilma terecht.

Tijdens het eerste bezoek overlaadde ik haar met zoveel informatie dat Wilma ook besefte dat het complex was. Maar ieder bezoek later kwam er meer en meer rust. Wilma, de rust zelve met haar zachte aard en karakter raakte een snaar die ik lang kwijt was. Ik leerde steeds beter bij mijn gevoel te komen en dit ook te uiten. Door de gesprekken kreeg ik vertrouwen in mijzelf en mijn lichaam. Mijn bevalling begon, zoals ik wenste, spontaan en naast mijn man die mijn rots was, was Wilma mijn anker. De bevalling was gewoonweg magisch. De weeën kon ik verwelkomen en ik werkte met ze samen naar het ultieme doel, ons kindje ontspannen ter wereld brengen.

Tot op het allerlaatste lukte dit, tot onze dochter klem bleek te zitten. Dit zorgde voor een rommelig einde wat mij veel verdriet deed, weer geen kindje op de borst (bij de eerste ook complicaties). Maar weer was Wilma daar weer, als een zachte deken omhulde ze mij en nam de ergste pijn direct weg. Terwijl mijn man bij onze dochter bleef was zij er en zorgde ervoor dat ik in het hier en nu bleef. Mede daardoor heb ik alles bewust meegemaakt en kan ik het een plekje geven. Deze mooie ervaring pakt niemand mij meer af!

Saskia, derde kind

Mijn man en ik hebben al 2 kinderen, deze bevalling zou onze 3eworden. De eerste bevalling verliep heel erg goed, onze dochter is ’s nachts geboren onder continue begeleiding door een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Een hele fijne bevalling. De tweede bevalling verliep zeer onrustig, ik kon me moeilijk ontspannen, er liepen voor mijn gevoel continu medewerkers in en uit de verloskamer en ik miste het overleg/gevoel van regie. Mede hierdoor waren er meerdere interventies nodig helaas. Op deze bevalling keek ik daarom niet zo fijn terug. Beide bevallingen ben ik vanwege medische redenen ingeleid en bij de tweede bevalling resulteerde dit in een weeënstorm. De derde bevalling wilde ik daarom bewust anders in gaan.

Vandaar dat ik me ben gaan verdiepen in de mogelijkheden om je goed voor te bereiden. Met name het idee van continue begeleiding door een doula sprak mij erg aan en ik kwam zo op de site van Wilma terecht. Wilma heeft onder andere ervaring als kraamverpleegkundige en is een prettig, rustig persoon. Meteen tijdens ons kennismakingsgesprek kregen mijn man en ik een goed gevoel bij haar. Haar open en directe manier van communiceren maakte dat we goed in gesprek raakten, waarbij ook de nodige humor niet ontbrak. Ze vindt het erg belangrijk dat de partner ook achter het fenomeen doula staat, je bent als het ware een team samen. Dit alles maakte dat we met z’n 3-en een mooi geboorteplan hebben gemaakt.

Uiteindelijk is na een prettige derde bevalling in het ziekenhuis onze zoon geboren. Alles wat we van tevoren hadden besproken viel zo mooi op z’n plek! Mijn man kon er echt voor mij zijn, Wilma kon het ‘proces bewaken’, aangezien zij goed wist wat onze wensen waren. Ik ben heel actief betrokken bij elk besluit. Dit is ons zeer goed ‘bevallen’. Ook de verloskundige en verpleegkundige waren erg verrast over de rust die onze bevalling kenmerkte. Ik kan het iedereen aanraden om een doula in de arm te nemen, en Wilma in het bijzonder!

Fabiola, eerste kind

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, had ik al heel snel aan Wilma gevraagd of ze me wilde begeleiden. Wilma wilde dat wel maar adviseerde eerst aan mijn man te vragen of hij dat ook wilde. Helaas vond hij het “zweverig gedoe” en heb ik Wilma afgezegd.

Waarom ik het zelf graag wilde was voor mij wel duidelijk, ik wilde graag een persoon waar ik op terug kon vallen, “mijn focus punt” tijdens de bevalling. Een Doula blijft bij je, en de kraamverpleegkundige niet altijd. Dit uitgesproken naar mijn man en hij snapte dat eigenlijk wel. Voor hem onbekend terrein, de bevalling gaf hem ook de voordelen van een Doula erbij te hebben. Voor mijn man ook fijn om op een vertrouwd iemand terug te kunnen vallen en als hij even naar buiten wilde of naar toilet etc, dat er dan altijd iemand bij mij was. Dus vroeg ik Wilma nogmaals om ons te begeleiden bij de partus.Na de kennismaking met haar was mijn man ook overtuigd. Ik vond het heel fijn de gesprekken met elkaar, we kregen toch een klein beetje beeld en ideeën hoe het zal kunnen beginnen en verlopen. Wilma kwam toen we haar gebeld hadden, ze was er zo gelukkig, ik was al een aardig tijdje bezig met weeën opvangen en wegpuffen.Verloskundige was er toen ook: Het was nog niet zover maar door de geruststellende woorden van Wilma dat het al aardig goed op weg was, was dat fijn. Wilma is niet meer van mijn zijde afgeweken. Haar steun, geduld en lieve woorden deden me goed. Het gaf mij echt het gevoel van vertrouwen dat me dit zo samen ging lukken. Mijn man werd er ook bij betrokken, en als ik even de focus kwijt was, was hij daar om mij te steunen met lieve krachtige woorden. Wilma liet hier ruimte voor, wat heel prettig was zo. Beide of één van beide was altijd bij me. Op de verloskamer was er een ontspannen sfeer, met veel liefde ,steun ,begrip ,vertrouwen en meeste belangrijke de heerlijke gezellige humor. Oh oh, wat hebben we zelfs kunnen lachen. Na een hele lange dag werd onze prachtige zoon geboren. Wat kun je dan verliefd zijn. Mijn man en ik hebben de begeleiding als zeer prettig ervaren. Mijn man zei nog tegen mij: Tja, ik weet niet of ik het gered had zonder Wilma. Nou ja, hij was er wel uitgekomen maar jeetje, wat een ervaring die bevalling. Groot respect voor jou schat, zei hij tegen mij. Prachtige foto’s mogen ontvangen, van net na de geboorte van ons kersverse gezin.Wilma: Onze dankbaarheid is moeilijk in woorden uit te drukken, je moet dit ervaren.Bedankt voor je steun, je liefde, je vertrouwen ,je humor en voor alles wat je voor ons gedaan en betekend hebt. Diepe buiging maken wij, je bent een heel lief en zorgzaam persoon en wat is Doula zijn toch een mooi beroep.

Nienke, eerste kind

Ik heb als alleenstaande vrouw bewust gekozen voor een zwangerschap. Toen ik jaren geleden hierover dingen opzocht op internet, stuitte ik ook op het woord doula en wat het precies inhoudt. Ik besloot dat ik tegen de tijd dat ik zwanger zou zijn graag begeleid zou willen worden door een doula, vooral omdat een doula continu bij je is tijdens de bevalling waar verloskundigen en verpleegkundigen dat niet kunnen zijn. En zo geschiedde. Ik kwam op de website van Wilma terecht en ik voelde me meteen goed bij het lezen van het stukje dat ze over zichzelf schrijft. Bij de eerste kennismaking was dit net zo. Ze komt niet anders over op internet dan in real life. Toen ze me vroeg of ik na een paar dagen bedenktijd wilde laten weten of ik het zag zitten met haar, zei ik dan ook meteen dat ik niet hoefde na te denken. Ik wilde door haar begeleid worden. Wilma is een rustige vrouw en niet op de voorgrond aanwezig. Dat vond ik erg fijn. Ook de gedachte dat ze continu bij me zou zijn tijdens de bevalling maakte me rustig. Tijdens de gesprekken voorafgaand aan de bevalling bereidde ze me voor op de bevalling. Wat ik kon verwachten en wat voor mogelijkheden er zijn. Hierbij nam ze materiaal mee ter verduidelijking. Ook leerde ze me ademhalingsoefeningen. Ze nam zelfs boeken mee die ze op mij van toepassing vond. Hieruit maakte ik op dat ze naar me luisterde en keek naar waar mijn behoeften lagen. Ik voelde me vlak voor de bevalling en tijdens ons laatste gesprek dan ook goed voorbereid. Tijdens de bevalling zelf was ze bij me vanaf het moment dat ik op de geboortekamer was. Mijn moeder was er onverwacht toch bij op mijn verzoek. Wilma pakte dit goed op en samen hebben ze mij erdoorheen gesleept. Ik kan me weinig meer herinneren van de bevalling. Ik lag veel met mijn ogen dicht, maar hoorde Wilma’s rustige stem op de momenten wanneer ik het nodig had, vooral om me te helpen met ademen. Omdat ik me zo weinig kan herinneren en niet meer precies weet wat er op welk tijdstip gebeurd is, is het geboorteverslag met foto’s die ze gemaakt heeft heel waardevol voor mij! Tijdens de kraamweek kwam ze bij me en 6 weken na de bevalling hebben we nog een evaluatie gehad. Ik ben blij dat Wilma mij begeleid heeft, zowel voor, tijdens en na de bevalling! Ik had al wel verwacht dat dit een goede keuze zou zijn voor mij, dit is achteraf gelukkig ook gebleken!

Romy, tweede kind      Mini zwangerschapscursus aan huis

Ik heb de cursus van 3 x blokken van 2 uur als prettig  en nuttig ervaren. Voor mij zeker belangrijk geweest, zodat ik met zelfvertrouwen en zonder angst richting bevalling kon.

Mijn eerste zwangerschap en bevalling is heel goed gegaan. Alleen na 2 miskramen heb ik spanning opgebouwd richting de hele zwangerschap en de bevalling. Ik was bang dat de zwangerschap mis zou gaan, bang dat de bevalling mis zou gaan. Door het ventileren, de handvatten die Wilma mij gaf en de kennis van de bevalling heeft dit veel spanning weggenomen.

Wat ik ook erg prettig vond van Wilma, is haar hoge mate van betrokkenheid in o.a. de appjes tussendoor. Ook als ik een vraag had, kreeg ik een uitgebreid antwoord en als zij het antwoord niet wist dan zocht ze dit tot de bodem uit.

Mijn vriend is ook bij 1 gesprek/uitleg aanwezig geweest. In de eerste instantie stond hij er sceptisch tegenover maar na deze mini cursus gaf hij aan dat hij het heel nuttig vond. Hij wist nu wat hij kon verwachten en hoe hij kon handelen en wat zijn rol is, ook omdat dit nu besproken werd. De verwachtingen werden uitgesproken. Kortom: Nuttig en ik zou bijna zeggen voor iedere zwangere inclusief partner noodzakelijk om met een lekker gevoel de bevalling in te gaan.

Elke, tweede kind

Mijn eerste bevalling duurde lang en eindigde in een keizersnede. Gedurende de tijd in het ziekenhuis was er een verpleegkundige die steeds bij mij bleef. Dit heb ik als erg prettig ervaren waardoor ik tijdens mijn tweede zwangerschap op zoek ben gegaan naar een doula. Een vast persoon die mij kon begeleiden tijdens de bevalling. We hebben daarom contact gezocht met Wilma. We hebben Wilma leren kennen als een persoon die veel rust uitstraalt en veel kennis in huis heeft. Daarnaast is Wilma ook een heel warm, attent en liefdevol persoon. Ze luistert naar je wensen en denkt mee in mogelijkheden.

Tijdens de bevalling in het ziekenhuis is Wilma bij ons gebleven en heeft ze me steun gegeven op de momenten dat ik dat nodig had. Ze was op een natuurlijke manier aanwezig. Ook bleef ze oog houden voor mijn partner. Ook deze bevalling eindigde in een keizersnede, maar ik kijk met een veel beter en rustiger gevoel terug op deze bevalling, dankzij de begeleiding en aanwezigheid van Wilma.

Wij hebben het als heel bijzonder en prettig ervaren dat Wilma ons al die tijd begeleid heeft. Wij zouden haar ook zeker aanraden als doula!

Judith, eerste kind

Mijn zwangerschap was behoorlijk emotioneel intens. Het had jaren gekost om zwanger te raken en toen het zover was moest ik het zonder mijn ouders doen. Dat maakte dat ik de eerste weken en maanden veel huilbuien had en me erg overweldigd voelde. Van wie zou ik het ouderschap nu kunnen afkijken, wie zou naast mij staan als ouderfiguur? Ik kende het begrip doula al vanuit de VS en toen ik dit idee aan mijn man opperde, ergens in de 6de week, was hij direct enthousiast. Ik vond Wilma via google, en nam contact op.

Voor het eerste gesprek was ik best nerveus, maar gelukkig was er direct een klik. Wilma is heel down to earth en praktisch, wat heel goed bij ons aansloot.
Gedurende de zwangerschap was ze altijd bereikbaar voor vragen of ondersteuning. Ze dacht goed mee, en was een grote hulp bij het maken van mijn geboorteplan. De vele gesprekken die we hadden om mij en ons voor te bereiden op de bevalling zorgden ervoor dat ik steeds meer vertrouwen kreeg. Op het einde van de zwangerschap kreeg ik zelfs zin in de bevalling! Ik ging steeds meer geloven: ik denk wel dat ik dit kan. Ik denk dat dit mede door Wilma’s geweldige begeleiding is gekomen.

We hebben tot in den treure samen ademhalingstechnieken geoefend om te leren onstpannen. Ik kon al mijn vragen en onzekerheden voorleggen, en meer dan eens stonden we verbaasd dat ze precies op het juiste moment langs kwam voor een kopje thee. Wat dat betreft is ze echt enorm betrokken en doet ze haar werk vanuit een diepe bewogenheid en passie.

De bevalling ging heel goed. Ik kon goed ontspannen, en wanneer de paniek over de heftige kracht in mijn lichaam het dreigde over te nemen, waren Wilma en mijn man mijn vaste ijkpunten aan weerszijden van het bed. Ze hielpen me op mijn ademhaling te blijven focussen. Het gaf me kracht en vertrouwen. Helaas eindigde de bevalling met een complicatie, wat toch een bittere nasmaak van een mooie ervaring achterliet. In de weken na de bevalling kwam Wilma daarom vaak langs om even te kijken hoe het ging, om me te helpen verwerken. Ze was een van de eersten die signaleerde dat ik een postpartum depressie had. Mede daardoor kon er snel worden ingegrepen.

Inmiddels gaat het een aantal maanden later goed met me. Ik heb nog steeds contact met Wilma en kijk ontzettend positief terug op de begeleiding en ondersteuning die mijn man en ik van haar mochten ontvangen. Het was enkele minuten na de geboorte al dat ik zei: je bent je gewicht in goud waard! En daar ben ik nog steeds helemaal van overtuigd.

Christine, tweede kind Doula gesprek Maartje

Eerste bevalling was een nare ervaring met veel pijn, ingeleid vanwege gebroken vliezen zonder weeën. Daarom nu na de Intake voor kraamzorg voor een extra persoonlijk gesprek gekozen, wat Maartje Kraamzorg kosteloos aanbiedt, over de bevalling. Bedankt Wilma, voor de fijne gesprekken die we hadden. Dit hielp echt. Met name de ademhalingsoefeningen en de bodyscan waren erg fijn om toe te passen. Wat fijn dat Maartje de gesprekken met je aanbiedt, voor ons heeft het zeker geholpen! Dankjewel